onsdag 25. august 2010

......barndoms minner

Nå vil jeg ta dere med på en tur til Skålvikfjorden. Til stedet der hvor landhandleriet, som har vert i familiens eie siden 1908,ligger. Der ,helt nede ved sjøkanten,ligger min barndomsdrøm!!!

Her har min pappa vokst opp,...og tiden som barn, på besøk hos bestemor i Kleiva,rommer bare gode minner. Her har det vert drevet landhandleri siden 1879. Landhandleriet hadde påbygd brygge,da de fleste varer kom sjøveien. Min oldefar Augustinus,som var baker, kjøpte Kleiva i 1908 og startet bakeri i boligen som ble oppført ovenfor brygga.Bakevarene ble sendt innover fjordene med dampbåten. En populær go`bit til kaffen var "Augustinuskringla". Den oppskrifta finnes desverre ikke lenger.


Det er en stund siden dørene har stått åpne her,siden karene kom med hest og satt på de blå benkene inn i butikken,tyggde på en skå og snakket om løst og fast. Siden bestemors raske skritt lød over trekkfullt tregulv på vei for å veie opp mel eller sukker.......Etter at bestfar døde,bare 55 år,drev bestemor landhandleriet alene helt frem til 1980. Mange tunge tak for en kvinne alene. Butikken på dagen,regnskap på kjøkkenbordet på kveldstid. Ble ikke masse fritid av sånt.For meg var bare denne plassen en drøm å få være en del av,jeg så jo bare smilene bestemor sendet sambygningene,nynningen på sommerdager,lukten fra såpeskapet og toppen av lykke å få en karamell stukket i hånden.

Det er ikke mye igjen i butikken nå,men for oss som har opplevd atmosfæren,er det ikke vanskelig å forestille seg eksakt hvordan det engang var..........På kalde vinterdager,(...og avogtil ved sprengflo, stod sjøen oppover gulvet inne på butikken,)var nok varmen fra ovnen i hjørnet god.Gulvet bak disken ,rutete i en grå og superfin grønnfarge. Naturlig slitte skuffer på rekke og rad.Fint i interiøret i dag,..

Når jeg åpnet skuffene nå kjenner jeg igjen luktene,.......Det var her de fineste såpene låg. Dr.greve,Lux,Lano...men vi fikk bare kikke gjennom glasset.Kanskje en av disse var til "ishuset"? Det ble bygget på dugnad ,og her kunne fiskere legge inn fangsten for dagen. Så tok bestefar fisken med ut til kundene på en av sine drosjeturer.

Bak denne glassmonteren ble gaveartikkler og huskeråd utstillt. Dessertskåler,gryteunderlag,kaffekopper,visper,...og fargestifter som stod som nr 1 på min ønskeliste.


Mel og sukker kom i 50 kg sekker og ble målt opp i 1 kg poser og satt i hyllene.Mange av melsekkene er brettet fint sammen og ligger til oppbevaring på "lemmen".


De pusset opp sine møbler før også. her er edelbeis. Bare røre pulvret ut i varmtvann og pensle på. Enkelt og greit!!
Nå skal dette fantastiske stedet legge ut for salg,....og hadde jeg bare hatt penger på bok( ingenting å satse på den oppskrytte onkelen som aldri dukker opp heller...).


Min drøm om kald lemonade under blomstrend syrintre,om yrende liv gjennom lange sommerdager,hvor en trett og utslitt sovner inn i hvite svalende sengetøy,hvor lukten av hvetebakst siver ut gjennom kjøkkenvinduet og lokker naboene på hagefest,..en helt vanlig tirsdag. Hvor haugen med skittentøy blir til blafrende linkjoler på klesnoren,hvor postmannen kommer med dagensaviser,hilser med lua og plystrer videre ,...ikke hvinende i sin postmannpatbil , stuker postkassa full av regninger og ruser videre.
Min drøm. Bye bye!!
I allefall har denne plassen i vakre Skålvikfjord gitt meg en masse fine minner jeg bærer med meg.
God helg:))3 kommentarer:

 1. Hei på deg!
  For en nydelig historie...og vakre minner.
  Får tårer i øynene..sukk..
  Skjønner at du har det i blodet å drive handel, og jeg gleder meg til hver gang jeg skal besøke deg og engelen på kaia.
  Den følelsen du beskriver i din historie, får vi kunder , når vi besøker din eventyrlige butikk også. God helg til deg også!
  Klem fra Mari

  SvarSlett
 2. Sukk! Dette var vakkert! Vakre bilder,vakre minner.Jeg skulle virkelig ønske den onkelen dukket opp likevel...synd å gi slipp på slike steder,fulle av minner.....litt ditt liksom.Men sånn er dessverre livet :/
  Du har det ihvertfall i hjertet dittt resten av livet!!!!
  Stedet er en perle - håper nye eiere forvalter det rikitg!!!!!!
  Takk for en fiiin stund :)
  God Helg!!!

  SvarSlett
 3. That was one of the nicest blog posts I've ever read!

  Thank you for sharing such a magic series of memories and pictures.


  Bisous,

  Sandy @ My Shabby Streamside Studio
  http://myshabbystreamsidestudio.blogspot.com/

  SvarSlett